Според британската метеорологична служба силните снеговалежи са преминали, но сега има риск от образуването на поледици с падането на температурите през нощта.

Вижте снимки >>>

През следващата седмица температурите ще продължат да се понижават и вероятно ще достигнат минус 10 градуса, предаде "Фокус".

Най-силно засегнати от бурята са северната и централната част на британската област Англия, като в Лийк, графство Стафордшър, се е образувала 11-сантиметрова снежна покривка.

В района на Шефилд и Честърфийлд много шофьори са се оказали блокирани от снега и е трябвало да изоставят автомобилите си.

По време на бурята полетите към Европа от летището в Манчестър са били извършвани със закъснения, а в петък вечерта аерогарите в Ливърпул и Лийдс Брадфорд са били затворени за няколко часа.

Заради бурята през нощта над 100 хиляди домакинства във Великобритания са останали без електричество.

В събота около 3000 абонати в Централна и Източна Англия бяха все още с прекъснато електрозахранване.

Снеговалеж и вятър причинявят проблеми във Франция

Френското пристанище Кале е било затворено за два часа сутринта, когато поривите на вятъра са достигали 160 км/ч.

По обяд вятър със скорост 90 км/ч е съборил част от преградата, която беше издигната около пристанището наскоро, за да възпрепятства преминаването на незаконни имигранти.

В същото време, във вътрешността на Франция ветрове от около 100 км/ч са повалили дървета, прекъснали са електрически кабели и са съборили керемиди на много места.

Около 15 хиляди автомобили бяха блокирани в събота вечерта във френската алпийска област Савоа заради обилния снеговалеж.

Местните власти задействаха авариен план за приютяване на заседналите пътници, съобщава АФП.

В късния следобед полицията в Беледон призова автомобилистите да "спрат при първа възможност и да потърсят настаняване за нощта".

Двайсет и седем годишен мъж загина в катастрофа, причинена от хлъзгавия път в Изер.

Студът и снегът се очаква да продължат и в неделя, според метеоролозите, които предупредиха и за опасността от ново заледяване на пътищата през нощта.