Оказа се, че купеният вот вече бил подготвен за друга партия, но оттам се бавели с парите.

В махалите на Пазарджишко гласът върви по около 30 лева. В изборното брокерство участват даже и кметове. Дори и осъжданите за изборни престъпления са в бизнеса с гласове. Един от най-опитните е Рангел - собственик на заведение, от 15 години „кмет” на ромската махала в Мало Конаре и бивш кандидат за общински съветник.

Пред скрита камера той обясни, че си има човек в избирателната комисия и няма опасност от засечка в изборния ден. За всеки гласоподавател ще отидат по 30 лева, а "услугата" струва по още 10 лева за всяка бюлетина в полза на купувачите.

Рангел е арестуван заедно със списъка, спазарен под носа на реално съществуваща партия. На предния вот те пропуснали да платят на брокера и сега той предпочел да играе на сигурно.

Дали политическата сила е „пазарувала” от другаде, не се знае.

Зам.-шеф на РИК гласувал няколко пъти

Междувременно се разбра, че заместник-председателят на секционната избирателна комисия в село Тополница, Петричка община, си е позволявал да гласува няколко пъти и да отмята в избирателния списък свои познати, все едно са гласували.

Като неприятен заместник-председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Благоевград Йордан Симонски определи полученият сигнал за този случай, предаде БТА.

Това ни разтревожи изключително много. Дадохме разпореждане на председателя на секцията да уведоми на тел. 112 за случващото се и съответно Районното управление на полицията да започнат веднага следствени действия. Нашият председател Мартин Бусаров прецени, че въпросът е изключително важен и замина за село Тополница, каза Симонски на брифинг на РИК

Обвиняеми и присъди

Още трима обвиняеми са привлечени от прокуратурата в Плевен за купуване на гласове, съобщи междувременно пред БТА говорителят на Окръжната прокуратура, прокурор Добринка Матеева.

Двама са от град Долни Дъбник, а третият е бившият председател на СИК в Крушовица, който снощи бе задържан от полицията. Срещу тримата са събрани достатъчно доказателства за привличането им като обвиняеми и се надяваме утре в съда да защитим обвиненията срещу тях, поясни Матеева.

По-рано днес мъж от село Горни Дъбник получи ефективно наказание затвор от 7 месеца също за купуване на гласове, лишаване от право три години да бъде на изборна длъжност и глоба от 2000 лева. Наказанието не подлежи на обжалване.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък съобщи за още една присъда - от 1 година и 11 месеца лишаване от свобода, за купуване на гласове в Мездра.