Преди дни групировката "Ислямска държава" (ИД) разпространи видеозапис на "смъртната присъда" на Фоули.

Службите веднага започнаха разследване и вече са разбрали кой стои зад прозвището Джон Бийтъл, който говори на характерния за жителите на Лондон диалект кокни, се казва в статията, цитирана от БТА. Той е наречен "Джон" и е описан като водач на британска клетка джихадисти, известни като "Бийтълс".

Според изданието това е приел исляма млад британец, който заедно с група радикални ислямисти от лондонския квартал "Тауър Хемлетс" заминал преди известно време за Сирия.
Авторите на статията отбелязват, че половината от около 500-те британци в редиците на ислямистки терористични групировки в Сирия, Ирак и Ливан, са бивши жители на Лондон, посочва ИТАР-ТАСС.

Според кореспондент на Би Би Си негови източници потвърдили, че групировката "Ислямска държава" използва трима британски джихадисти да охраняват чуждестранните заложници. Смята се, че ислямистите държат в плен над 20 чужденци.

Британски лекар от Източен Лондон, обвинен преди време в отвличане на западни журналисти в Сирия, може да се окаже ключът към идентифицирането на джихадиста, обезглавил Фоули, отбелязва пък в. "Дейли телеграф", позовавайки се на разузнавателни източници.

Джахул Ислам беше арестуван и обвинен в отвличането на британския журналист Джон Кантли през 2012 г., но беше освободен, след като делото беше преустановено, тъй като Кантли не успя да даде показания.
Ислам винаги е твърдял, че е невинен и че е заминал за Сирия да упражнява лекарските си умения, оказвайки медицинска помощ на пострадали в гражданската война.

Неговият 21-годишен брат Разул също заминал за Сирия и се смята, че се бие в редиците на групировката "Ислямска държава". Има сведения, че той е в списъка на заподозрените британски джихадисти, които британските специални служби сравняват с убиеца на видеозаписа с екзекуцията на Джеймс Фоули.

Вчера стана ясно, че ИД са похитили четирима чужденци в северния сирийски град Алепо.

"Усъвършенстваността, богатството и военната мощ
на въоръжените бойци от "Ислямска държава" представляват сериозна заплаха за САЩ, която може да надмине тази, която някога представляваше "Ал Кайда"
. Те надминават всичко, което сме виждали до момента", предупредиха министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Мартин Демпси.