По повод видеото от "Ислямска държава" с убийството на журналиста Обама призова международната общност към съвместни усилия за унищожаване на „тумора” на джихадистката заплаха в Ирак и Сирия.

„Трябва да направим общо усилие, за да извадим този тумор, така че да не се разпространи. Трябва да има категорично отхвърляне на този тип нихилистични идеологии”, отбеляза още Обама, предадоха световни агенции, цитирани от "Фокус".

Той заяви, че джихадистката група „Ислямска държава” не говори от името на никоя религия. Президентът осъди действията на групата, като заяви, че никоя вяра не учи хората да убиват невинни жертви, както прави „Ислямска държава”.

„Подобни хора в крайна сметка се провалят”, защото бъдещето е за тези, които градят, а не рушат", заяви още Обама.

Ръководителят на международната полицейска организация Интерпол осъди обезглавяването на американския журналист и призова за международен отговор на заплахата, която представляват ислямистките екстремисти.

„Варварското убийство на Джеймс Фоули от Ислямска държава подчертава дълбочинната на нейната поквара, докато провежда терористична кампания в Сирия и Ирак”, каза Роналд Ноубъл.

Той призова света да помни невинните хора, държани в плен от „кръвожадни терористи, които не познават нито състрадание, нито милост”.

Предвид че екзекуторът изглежда е британец, Ноубъл призова за международен отговор на терористичната заплаха, която представляват радикализираните бойци, пътуващи до зоните на конфликти в Близкия изток.

Медиите

Неуспешната операция на САЩ за освобождаване на американски пленници на джихадистката организация "Ислямска държава" е сред водещите заглавия на световни медии, предаде БТА.
В коментарите основните акценти са върху заплахата, която ислямистите представляват и световните реакции.

"Не само думи са необходими, за да бъде спряна терористичната кампания на "Ислямска държава", настоява в редакционен коментар американският вестник "Вашингтон пост".

Британският "Индипендънт" подчертава:

"Ние знаем твърде много за жестокостта на Ислямска държава, но прекалено малко за това кои са те".

Френският "Фигаро" подчертава в заглавие: "Противопоставянето на "Ислямската държава" изисква глобална стратегия".

"Едно нещо е сигурно след убийството на американския журналист: борбата срещу джихадистите изисква мобилизация на цялата международна общност", добавя изданието.

Британският "Гардиън" коментира дилемата, пред която са поставени медиите при отразяването на екзекуцията на Фоули.

"Възмущението по повод кадрите с предполагаемото обезглавяване на Фоули повдига трудни въпроси за редакционната етика и нашия личен избор", пише вестникът.

"Трябва да прием факта, че всеки ден виждаме картини на грозно насилие. "Ню Йорк таймс" публикува на първата си страница снимка на мъртвото тяло на палестинско дете. Фотографията предизвика малко дискусии в сравнение с използването на кадрите с Фоули. Снимки на групи от цивилни мъже, екзекутирани от ИДИЛ в Ирак и Сирия, бяха широко споделяни в социалните медии и използвани от печатни медии в цял свят, но това не породи възмущение",
припомня "Гардиън".

Подчертавайки, че групировката "Ислямска държава" е заснела и разпространила видеото с пропагандна цел, британският вестник настоява, че преди да публикуват подобни материали, медиите трябва да преценят дали по този начин подкрепят или или отхвърлят каузата на екстремистите.

"Но още по-важен е изборът, който всеки от нас прави, дали да види множеството ужасяващи кадри на истински убийства, които се разпространяват в интернет. Преди да кликнем, трябва да направим сериозна преценка: защо искаме да видим това? Наистина ли искаме да го видим, за да разберем нещо важно? Още по-сериозно трябва да помислим, преди да ни хрумне да споделим подобен материал", пише "Гардиън".

Междувременно Twitter, YouTube и социални мрежи опитаха да блокират разпространението на видеото с екзекуцията на американския журналист.