Вирусът бе открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в Бургаска област. Ветеринарите взеха проби за шап през последните няколко дни в цялата община Царево и в Бургаско, както и в райони в Хасковско, Ямболско.

Резултатите от изследванията с референтната лаборатория потвърждават положителните проби от овце, кози, говеда и свине, отглеждани в с. Кости, в чието землище бе застреляно диво прасе с шап. За да се спре разпространението на болестта, се налага да бъдат умъртвени всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине.

Животните са под карантина, а умъртвяването им ще започне възможно най-скоро и ще се осъществява чрез инжектиране на специален препарат (по хуманен начин). Труповете ще бъдат погребвани на специално определено място, тъй като не е препоръчително превозването им до екарисажите във Варна и Шумен, защото е голяма опасността от зараза.

Генералният директор на НВМС Йордан Войнов обясни за "Фокус", че около селото няма положителни проби. По всяка вероятност ловците в селото са разпространили болестта сред животните в селото, обясни Войнов.

18 биволици от Турция са преминали необезпокоявани българо-турската граница и са се озовали около Резово, съобщи още Войнов в отговор на въпрос на журналисти дали не трябва да бъде оградена границата.
„Вирусът не признава никакви прегради и заграждения, но се стремим максимално да контролираме ситуацията. Напълно резонен е въпросът по отношение на загражденията, които ги имаше и които по една или друга причина са частично разградени, унищожени, коментира ветеринарният шеф. Тойъ добави, проблемът е коментиран с областния управител и с общи усилия такива заглаждения могат д бъдат изградени.

Местността при селото, където ще се погребат животните, ще бъде охранявана. Местните жители ще бъдат обезвъзмездени за всяко едно убито животно. Сумата ще бъде изчислена в зависимост от средната пазарна цена за региона. Хората могат да започнат да получават обезщетенията си до две седмици, каза д-р Войнов.

Карантината над странджанското село Кости е до края на февруари. След като животните бъдат убити, ще бъде дезинфекциран целият регион. Едва след този период ще бъде извършен така нареченият санитарен лов, като дивите животни ще бъдат хващани на капани или на чакало, за да се установи дали е спряло разпространението на заразата.

Във Варна вече бяха взети крайни мерки заради шапа. В областта е забранена продажбата на месо, както и движението на животни. По-рано се забраниха пазарите и търговия на живи животни в Бургас, Ямбол и Хасково.


Последна актуализация в 16,55 ч.