Това показват данните на Европейската агенция по лекарствата, която анализира продажбата на лекарства в 30 европейски държави през 2015 г. 

На 1 килограм живо тегло в България се падат 121 милиграма антибиотик, сочат данните.

"В сравнение с лидера Кипър с 434 милиграма може да не звучи толкова стряскащо, обаче, ако погледнете Норвегия с 2,9 милиграма, ще видите, че всъщност България си използва сериозно антибиотиците, най-вероятно без нужда, каза за БНР Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители“.

По мнението му проблемът е, че фермерите употребяват антибиотиците безконтролно и ненужно.

Фермерът Господин Иванов обаче не е съгласен:
"Абсолютно всеки ден се прави тест за антибиотици в самата ферма. Ако покаже, не дай си Боже, млякото, че има антибиотици, то не се изкупува."

Другите страни с най-ниска употреба на антибиотици за лечение на животни според класацията, са също северни: Исландия - с 5 мг на килограм живо тегло, Швеция - 12 мг.

У нас употребата на лекарства заплашително расте, отбелязва "Сега", като цитира данните от доклада - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до 121 мг.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Ветеринарно-медицинските препарати се разпространяват без контрол. заложено е в законодателството но и в манталитета. В първата десетка са главно южни страни, известни с манталитет, при който самоконтролът не е водеща. това коментира за БНР д-р Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз. 

Той акцентира на един член от Закона за ветеринарно-медицинска дейност (чл. 369), който урежда на кого може да се продават ветеринарно-медицински препарати. самият израз "и на други лица" допускал "да потекат неограничени количества" към всички "други лица".  Ветеринарите предлагали текста да отпадне, но нямало политическа воля за това. 

Засега Агенцията по храните се въздържа от коментар.