Това предадоха Ройтерс и БТА.

Братята Ервин и Кристиан Марковски бяха осъдени по британският закон за съвременното робство.

Те бяха признати за виновни за уреждане на пътувания на свои сънародници с цел експлоатация и извършване на финансови измами чрез фалшиво представителство между 2015 и 2016 г.

Братята набелязвали жертвите си в Полша, в повечето случаи търсели безработни и хора, останали без пари, и им предлагали да им уредят пътуване, работа и настаняване във Великобритания.

Жертвите им живеели в мизерни условия в Нотингам, Централна Англия, и работели в склад на компанията Спортс дайрект (Sports Direct) в близкия Дарбишър. Осъдените прибирали документите на пострадалите, кредитните им карти и по-голямата част от заплатата им, като в някои случаи ги заплашвали с насилие и упражнявали пълен контрол над тях.

(Подобни престъпления са вършени и от българи в чужбина, по-специално в Испания.)

През септември британският премиер Тереза Мей обеща използва 33,5 милиона лири (41,8 милиона долара) от бюджета за международна помощ да бъдат насочени за борба с робството в страни, които са изходна точка на трафик на хора за Великобритания.

Смята се, че във Великобритания има 13 000 жертви на принудителен труд и сексуална експлоатация, както и използвани за слуги в домакинства.

През 2015 г. Великобритания прие строг закон против съвременното робство, включително доживотен затвор за трафиканти, както и съответни изисквания към работодателите.