Спасителни екипи откриха тялото на трета жертва на наводненията – пастир на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Над 500 са постъпилите сигнали в оперативния център на пожарната служба в Бургас. Всички те са за извършване на отводнителни, аварийни и спасителни операции.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че трагедията в Бургас е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не на наводняване от изпускане на водоем, тъй като такъв в района няма.

Понеделник, 8 септември, е обявен за ден на траур в Бургас, в памет на жертвите, загинали при водната стихия, която заля главния път Созопол-Бургас.

Приключи операцията по изтеглянето на 6-те коли, паднали в дерето край пътя. Близо 50 рибарски лодки са потопени в селището Ченгене скеле. 75 рибарски хижи са наводнени.

Вижте снимки >>>

"В една от колите е открита първата жертва – 69 годишната Недялка Толева. 21-годишното момиче Камелия Желязкова е намерено в района на спортната площадка и пикник зоната до хижа „Странджа” на Отманли. Те са били завлечени от водата, докато са пътували към Бургас, тъй като и двете са от града", заяви кметът, цитиран от Фокус.

Той съобщи, че ситуацията в района е започнала да става критична през нощта. Спасителни екипи веднага са отишли в бедстващите квартали "Победа", "Акациите", "Крайморие" и рибарско селище Отманли. Евакуирани са или 16 души, които са настанени в в кризисен център за бездомни.

Николов допълни, че бедстващи са посрещнали пожарникарите с камъни. евакуирани са насила, защото е имало опасност за живота им.

За по-малко от 24 часа в града са се излели 176 литра на кв. м. Пред bTV кметът на Бургас успокои, че ситуацията вече се нормализира и не се очакват още интензивни валежи.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посетиха пострадалия град.

Бедствено положение бе обявено в община Приморско, но в късния следобед бе отменено.

Временно бе затворен главният път между Созопол и Приморско и Приморско и Китен, тъй като река Ропотамо излезе от коритото си.

Министър Йордан Бакалов заяви, че най-тежко е положението в Харманли. Там и в Димитровград е обявено бедствено положение.

Няма опасност за населените места в общината, но бедственото положение остава поне до утре, обяви кметът на Община Димитровград Иво Димов. „Имаше проблем, свързан с две села – Злато поле и Брод. Водата проби дигата на Марица и започва да се оттича, така че опасност за двете села няма. Положението беше много критично, може би минути ни деляха да бъдат залети поне 300 къщи. В момента дигата е пробита и цялата вода се влива в Марица, така че започва да се оттича. Дъждът спря, дано всичко да е наред”, посочи Димов.

По думите му няма опасност за други населени места в общината. Той обясни, че няма пострадали хора при наводнението. „Всички възможни къщи и райони, за които имаше потенциална опасност да бъдат залети, са евакуирани. До час – час и половина ще обобщим конкретната оперативна обстановка, за да видим как да действаме по-нататък. Бедственото положение в общината остава поне до утре”, подчерта Иво Димов.

Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до "Лидл" – Харманли е затворен поради преливане на реката.

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Бедствено положение е обявено в община Опан, Старозагорско. Жертви и пострадали няма, съобщи Дарик.

В град Гълъбово е обявено също бедствено положение. Местната река е излязла от коритото си.

Бедствена е ситуацията и в Симеоновград.

Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени. (През февруари 2012 година скъсана стена на язовир "Иваново" предизвика наводнение в селото, като взе единадесет жертви, разруши къщи и остави десетки хора без дом).

Обявеното на 4 септември бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново остава в сила, съобщи директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков.

В Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради, водата е негодна за пиене.

Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната. Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик.

Анкета: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?