Президентът Росен Плевнелиев ще участва във възпоменателна церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

Възпоменателната церемония ще се проведе пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка пред Националния дворец на културата от 11.30 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В своя декларация по повод 70-ата годишнина ПГ на Реформаторския блок припомня, че в зловещите събития намират смъртта си: 67 народни представители от 25-тото ОНС; 22-ма министри; 3-мата регенти на Царство България; 8 съветници на Цар Борис III; 47 генерали и висши офицери от Българската армия, в това число командващите всички родове войски и основните военни формирования.

"Днес, когато тоталитарни идеологии надигат глава в европейските общества, ние като народни представители повече от всякога сме длъжни да припомняме трагичните уроци от близкото минало и да поддържаме жива паметта за нашите колеги и предшественици от 25-то ОНС, на чиито депутатски банки седим.

Длъжни сме с делата си да доказваме, че тяхната смърт не е била напразна и да гарантираме, че подобни нечовешки престъпления няма да се повторят. Бог да ги прости!", се казва още в декларацията на РБ.

БГНЕС припомня, че Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда обвиняемите на смърт. Присъдите са изпълнени на същия ден.

Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.