Изглежда убиецът им е дал обещание, че ще получат намаления, съобщи германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от Франс прес и БТА.

Министърът подчерта, че 18-годишният нападател Давид Али Сонболи вероятно е бил в миналото жертва на тормоз от свои връстници.

"Преди нападението вероятно е имало хакнат Фейсбук акаунт", заяви министърът на пресконференция в Берлин. Акаунтът подканвал жертвите да се възползват от "специалните оферти или намаленията" на заведението за бързо хранене в търговския център, където се разрази кървавата стрелба.

"Има данни, които навеждат на мисълта, че акаунтът е бил хакнат от убиеца", добави министърът. Поканата е била за среща в заведението на Макдоналдс в петък в 16.00 ч. местно време.

Давид Али Сонболи уби девет души преди да се самоубие. Повечето убити са юноши или млади мъже - трима на 14 години, двама на 15 години, а останалите са на 17, 19, 20 и 45 години.

Сред загиналите има седем чуждестранни граждани - трима косовски албанци, трима турци и един грък, обявиха властите на съответните страни, предаде Франс прес.

Нападателят е бил от мюсюлманско семейство. Родителите му са пристигнали в Мюнхен като бежанци през 90-те години, а той се е родил в Германия, съобщи де Мезиер, цитиран от ТАСС.

"Много данни сочат, че той е шиит, а не сунит. От друга страна името му - Давид не подкрепя тази версия. Проверява се дали е възможно да е приел християнството", каза вътрешният министър.

По-рано бе съобщено, че 18-годишният германец от ирански произход вероятно е бил психически лабилен и не се погаждал с връстниците си, отбелязва ТАСС.

В германските специални служби не е имало информация за нападателя от Мюнхен, заяви де Мезиер и потвърди съобщената по-рано информация, че не е открита връзка между убиеца и международния тероризъм.

Той също така потвърди, че в стаята му са намерени материали, които показват, че извършителят се е интересувал от масовите убийства.