С последните данни организацията изчисли, че броят на загиналите от януари вече е над 30 пъти по-голям от този през същия период на 2014 година, когато е имало 56 загинали мигранти“, се казва в прессъобщение на Международната организация за миграциите, цитирана от АФП и "Фокус".

В данните са включени и жертвите на малкия товарен кораб със стотици нелегални имигранти, пътуващи от Африка за Европа, който потъна в нощта на събота срещу неделя в Средиземно море.
Според Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) са загинали около 800 души. Това прави инцидентът в Средиземно море най-смъртоносният, регистриран досега.

Говорителят на базирания в Женева комисариат Ейдриън Едуардс каза, че почти всички от 28-те оцелели са дали сведения.
Около 350 от намиралите се на кораба са били еритрейци. Останалите са били от Сирия, Сомалия, Сиера Леоне, Мали, Сенегал, Гамбия, Кот д'Ивоар, Етиопия и Бангладеш.

По данни на комисариата около 1300 мигранти са се удавили в Средиземно море през април.
Според ВКБООН между 600 хиляди и 1 милион души в Либия изчакват възможността да прекосят морето.

Междувременно прокуратурата в Катаня на остров Сицилия съобщи, че причината за потъването е претовареността на плавателния съд, както и погрешни маневри на капитана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Превозващият мигрантите риболовен траулер се преобърнал след сблъсък с притекъл се на помощ португалски товарен кораб, но че последният не носи вина за корабокрушението.

Според прокуратурата в Катания то е било предизвикано от две основни причини.

"От една страна, погрешните маневри на капитана на траулера, който при опита си да избегне товарния кораб е предизвикал сблъсъка с него. От друга страна, претоварването с пътници на траулера, чийто баланс се е нарушил от погрешните маневри и от разместването на мигрантите на борда", заяви прокуратурата.

Италианските власти арестуваха двама оцелели, съобщи "Ройтерс".
Двамата са задържани по подозрение за организиране на трафик на хора.

Според източници от прокуратурата вероятно са капитанът и неговият първи помощник.

Море гробница

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви вчера, че Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море по повод потъналия кораб с имигранти край Либия.

Той подчерта, че е необходимо това море да не бъде повече гробница, а страните от Южна Европа - склад за човешки души.

Вчера ЕК представи 10 предложения за борба с трафика на мигранти и възпиране на кандидатите за имиграция да рискуват живота си с прекосяване на Средииземно море.

Десетте предложения ще бъдат обсъдени на извънредната среща на върха на ЕС в четвъртък в Брюксел. Освен това Брюксел ще представи стратегия за имиграцията на 13 май.