Първата експлозия е станала близо до сградата на кметството, а втората - на автобусна спирка на около 60 метра оттам, съобщава полицейски източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Радикалната групировка "Ислямска държава" пое отговорността за двойния самоубийствен атентат с коли-бомби в град Самауа в Южен Ирак, който е обитаван предимно от шиити и е в труднодостъпен за сунитски джихадисти.

В изявление в социалните мрежи ИД заяви, че двама атентатори самоубийци са взривили колите си срещу служители на силите на реда в Самауа.

Групировката "Ислямска държава" действа предимно в северната и западната част на Ирак.

Подобни нападения са относително рядко срещани.

Възходът на радикалните сунитски бунтовници засили религиозния конфликт в Ирак, особено между шиити и сунити. Конфликтът излезе наяве след военното нахлуване на САЩ през 2003 г., с което беше свален Саддам Хюсеин.

Самауа се намира на 370 километра на юг от Багдад.

Вчера стотици привърженици на шиитския духовник Муктада Садр нахълтаха в силно охраняваната Зелена зона в Багдад и някои от тях влязоха в сградата на парламента.

Това стана, след като депутатите не успяха да се съберат на заседание за гласуване на състава на новото правителството.

Иракският премиер Хайдер ал Абади иска да смени досегашния кабинет от политици с екип от технократи, които ще са по-способни, според него, да извършат антикорупционните реформи, приети през 2015 г. след масови протести срещу клиентелизма и безхаберието на политическата класа.