Всичките 113 души на борда на транспортния самолет на индонезийските ВВС, който се разби по-рано във вторник в голям град на остров Суматра, се смятат за загинали, обяви командващият военновъздушните сили на страната, съобщава The Jakarta Post, цитиран от Агенция "Фокус".

На борда е имало 12-членен екипаж и 101 пътници, когато самолетът "Херкулес" C-130 паднал и се подпалил в жилищен квартал на град Медан, каза маршал Агус Суприатна.

Попитан дали смята, че има оцелели, той казва: "Не, не. Няма оцелели. Аз тъкмо идвам от мястото". По думите му, до момента са прибрани телата на 84 загинали и са откарани в морга.

Според кореспондента на Би Би Си районът на катастрофата беше силно задимен, срутванията са значителни, а от самият самолет се разпознава само опашката.

Самолетът Си -130 "Херкулес", който според местните власти е произведен през 1964 г., е пътувал от база на индонезийските военновъздушни сили в Медан към отдалечените острови Натуна и се е разбил няколко минути след излитането си, съобщи БТА.

Вижте снимки от местопроизшествието >>

Според индонезийски медии пилотът поискал разрешение да се върне обратно поради технически проблем.

Според ДПА обаче самолетът е спрял на две места, преди да продължи пътя си към военна база в града в северната част на остров Суматра, близо до която се разби.

Би Би Си припомня, че това е втората тежка авиокатастрофа в град Медан за последните 10 години. През септември 2005 г. "Боинг 737" се разби в жилищен район край летището в града. Тогава загинаха 143-ма души, от които 30 на земята.