На съвещание с висши политици, Пак Гън-хе нарече действията на капитана и екипажа "абсолютно непонятни, недопустими и равносилни на убийство", съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Всички южнокорейци сме с разбито сърце, в шок и изпълнени с гняв", заяви президентката, която миналата седмица се срещна с близки на изчезналите, повечето от които са гимназисти.

Вижте снимки>>>

Вчера десетки разгневени близки на пътниците на кораба влязоха в сблъсъци с полицията на остров Джиндо, недалеч от мястото на инцидента. Семействата обвиняват правителството, че не реагира адекватно на трагедията.

Южнокорейски прокурор съобщи, че още четирима членове на екипажа - трима офицери и един инженер - са арестувани, тъй като не са съумели да предпазят пътниците на кораба, предаде АП. Те са обвинени също, че са напуснали ферибота. През уикенда бяха арестувани капитанът и други двама членове на екипажа.

Броят на загиналите при потъването миналата седмица на пътнически ферибот край бреговете на Южна Корея нарасна до 87, спасени са 174 души, а 215 все още са в неизвестност, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на южнокорейската държавна телевизия Кей Би Си.

На потъналия на 16 април ферибот имаше 475 души, повечето от които ученици.  Сред извадените днес нови трупове от вътрешността на кораба са и телата на трима чужденци - двама китайци и 16-годишен руски юноша. Няма надежда някой от изчезналите пътници и членове на екипажа да са оцелели.

В издирвателно-спасителната операция участват 212 кораба и катера, включително 90 съда на бреговата охрана, както и 32 кораба на военноморските сили, 34 самолета и хеликоптера и 556 спасители.

През нощта във вътрешността на ферибота е вкаран дистанционно управляван подводен робот. Сега с негова помощ се обследват вътрешните помещения.