Според консорциума за геофизически изследвания UNAVCO след катаклизъма височината на Покрива на света е намаляла с 2,54 см.

Изводите на учените се основават на данни от европейския спътник "Сантинел-1", който преминал над Джомолунгма на 29 април.

Сътрудникът на Обединения институт за изследвания в областта на опазването на околната среда професор Роджър Билхъм смята, че върхът е загубил едва един-два милиметра. Но пък планинският масив Анапурна в Хималаите е станал по-висок с 20 см в резултат на земетресението.

Германският аерокосмически център също е стигнал до извода, че част от земната повърхност в района на Катманду с размери 55 на 18 мили (около 88,5 на 29 км – над 2500 кв.км) се е издигнала с около 91 см от предишното равнище.

Всички учени обясняват премяната на релефа с отслабването на напрежението на земната кора след подземните трусове. Преди земетресението геоложката платформа била под напрежение като опънат ластик, а след това напрежението спаднало, което довело до измененията.

Нов суперконтинент - Амазия

Земетресението в Непал отново показа, че земните маси вече са в процес, с който се образува нов суперконтинент Амазия.
 
Въпреки че вече е свързана с Евразия, Индийската плоча продължава да се движи на север с няколко сантиметра годишно. Това причинява тектонична дейност.

Другите континенти също се движат един към друг, а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно.

В крайна сметка процесът ще предизвика сблъсък на Америка с Евразия.

Жертвите в Непал се увеличават

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите на опустошителното земетресение в Непал е надхвърлил 7000 души, предаде CNN, като цитира Oперационния център по извънредните ситуации в страната. Загиналите са 7040, а ранените 14397.

Говорител на Mинистерството на вътрешните работи каза, че е малко вероятно да бъдат открити оцелели хора. Въпреки това спасително-издирвателните работи продължават. В неизвестност остават хиляди хора, в това число и около хиляда граждани на Европейския съюз.

Непалското правителство поднови призивите за финансова помощ от международната общност. В страната още не са постъпили обещаните средства от чуждестранните правителства. Около 33 хиляди лева са събрани досега в кампанията на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от земетресението в Непал.