Наводнени приземни етажи, затворени пътища и повишени нива на реки и язовири в Северозападна България причини снощният проливен дъжд, достигнал на места до 100 литра на квадратен метър.

Бедствено положение е обявено в Мездра и във врачанските села Нивянин, Борован и Малорад. В община Своге три населени места са откъснати от света, съобщи БНР.

Две са вече жертвите на пороя във Врачанско. Вчера в село Тишевица е изчезнал 25-годишен пастир. Тази сутрин е открито тялото му. Младият мъж е убит от мълния.
Втората жертва е възрастна жена от село Нивянин, съобщи bTV. Поройните дъждове са залели центъра на селото, а спасителните екипи се придвижват с лодки.

Вижте снимки>>>

Започнала е евакуация на населението в село Голямо Пещене поради преливане на язовира в землището на съседното село Мраморен, съобщиха от общинската администрация във Враца.

В село Малорад също са евакуирани около 25 души, които живеят близо до язовир, който е пълен на 100 процента, съобщи кметът на селото Петър Гарвански. Водата прелива през преливника, а язовирната стена е пропукана.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов е обявил бедствено положение днес около обяд, предаде Дарик радио. 18 души са евакуирани. Реката е заляла дворовете на предприятията “Нютекс” и “Леденика”. Според Тодор Христов от Общинския щаб за бедствия и аварии в района има отнесени животни и покъщнина.

Продължава отводняването на къщи в община Димово, където пороят отнесе два моста, тротоари и асфалтова настилка. Язовир "Скомля" е пред преливане.

Кола с трима мъже падна в река Вит

Двама мъже - на 18 и 20 години са в болница, а трети се издирва, след като късно снощи колата им е паднала от мост в река Вит край луковитското село Ъглен, съобщиха от ловешката полиция.

Екипи на Пътна полиция и пожарната са открили автомобила "Мерцедес" в коритото на реката, под водата. 18-годишният шофьор от село Дерманци, който няма книжка, и 20-годишният му спътник от Ъглен са откарани в болница. С тях е пътувал и 25-годишен мъж от същото село, който към момента е в неизвестност. Започнало е издирване.

Речните нива ще се повишават

От МОСВ предупредиха, че се очакват повишения на речните нива в Западна и Централна България, по съществени ще бъдат те в поречията на Струма, Места, Марица и Арда.

Обявен е жълт код за значителни валежи и гръмотевици в 15 области в страната - Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян.