Днес в търсенето, заедно с полицаите и служителите на Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението”, се включиха трима спасители с две кучета на Българския червен кръст.

Екипите претърсваха дере с дължина около 2 км, затрупано с наноси и тиня.

Вижте снимки от наводнението>>>

Тялото на мъжа е намерено от полицаи на поляна след моста в края на селото, в посока язовир Лопушница. То е транспортирано за аутопсия в областната болница в Габрово.

Около 40 къщи са наводнени в село Враниловци, което пострада най-сериозно от пороя преди два дни. Проливните дъждове взеха и жертва - 61-годишната майка на изчезналия мъж - Добрина Иванова. От 20 часа на 28 юли до 1 часа на 29 юли в региона паднаха проливни валежи с интензитет над 200 л/кв.м. Активизираха се свлачища, разрушени са мостове и голяма част от пътната инфраструктура, затлачени са дерета.

Продължава описването на щетите, а социалните работници обикалят по къщите, за да може хората да получат еднократна помощ от 325 лева, съобщиха от Община Габрово. По първоначални данни щетите от бедствието възлизат на над 1 млн. лв.

Продължава почистването на наноси и дървесна растителност за възстановяване на проходимостта на улици и пътища, и проводимостта на мостове и водостоци. Нивата на реките и деретата на територията на община Габрово спадат до обичайното си за сезона ниво. Обстановката постепенно се нормализира.

Ангажирани са екипи на Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" - Поделение Горна Оряховица и външни фирми с подходяща техника и опит за провеждане на неотложните аварийно-възстановителни работи. Те ще работят до окончателното ликвидиране на последствията от пороите във всички пострадали райони.

Днес в разчистването на последствията от стихията в селата ще се включат и доброволци.

Всички, които желаят да се включат с доброволен труд в почистването, могат да получат информация на телефон: 066/ 80 65 91 и 0887/ 755 399.