Милена Петрова си спомни пред Нова телевизия, че от полицията са й казали, че единственото, което е спасило от нещо по сериозно нея и семейството й, когато са били ограбени от рецидивиста, е това, че са спели. Семейството на обвинения в убийството д-р Иван Димитров също спяло преди инцидента.

Преди осем години семейството й, както и още две други домакинства в Асеновград станали жертви на Плъха. Той е влязъл в дома на роднини на Милена, при които била на гости, през прозореца в стаята, в която спяла. Откраднал служебния й телефон и бижутата на леля й.

Аз нямам шанс да се защитя срещу този човек. Какво мога да направя аз срещу един очевидно физически много добре подготвен мъж. Той може да направи всичко. Осъзнах ужаса на това, което ми се е случило, когато го видях за пръв и последен път в съда”, каза още Петрова.

По думите й делото минало сравнително бързо.

"Тогава млад съдия му даде четири годишна присъда при строг режим и му каза: "Ако много ви хареса следващият път ще е по-тежко". Вероятно е направил самопризнания, защото и трите семейства бяхме призовани по делото", допълни тя.

Разследващият журналист Слави Ангелов обаче коментира, че твърде много факти са неизвестни - например да е действал извън пределите на неизбежна отбрана, а от тях зависи съдбата на д-р Димитров.

„При тази ситуация, с тези протести, беше нормално прокуратурата да излезе с някаква информация през тези два дни, но това не се случи”, каза той.

Според него протестите по никакъв начин не могат да повлияят на решението на прокуратурата.

Той подчерта, че не е ясно дали има запис, както и как точно е станало убийството.

„Проблемът е, че този закон не е достатъчно добър. Този закон се тълкува по различен начин от съда и в последните години съдебната практика показва много случаи, в които хора защитават дома си, намирайки се непосредствено пред апартамента, на някакво стълбище или вход и т. н., но има много такива хора, които влязоха в затвора”, коментира още главният редактор на в. "168 часа".

„Можеш да се защитиш в дома си, само ако е проникнато в него с взлом и насилие. Обикновено крадците влизат много тихо и внимателно, ползват сложни инструменти – последна дума на ключарската техника. Крадат всичко и излизат с идеята никой да не ги види. Явно българските депутати не знаят това нещо, за да заложат изискване за влизане с взлом, за да може човек да защити дома си”, поясни Ангелов.

Той подчерта, че дори престъпник да влезе в дома ни, не можем да се защитим, ако не е нахлул с взлом и насилие.

„Има изискване да отвърнеш на това насилие пропорционално. Тоест трябва да отвърнеш със същата доза сила. Ако ти си с пистолет, а той е с нож, не можеш да се защитаваш”, изтъкна още журналистът.

И разказа за няколко случая, в който жертвите на кражби и насилие влизат в затвора, след като са се защитили. Той изрази мнение, че законът трябва да се промени.

Днес ще стане ясно дали прокуратурата ще внесе искане за постоянно задържане на д-р Димитров и дали съдът ще го уважи или ще го пусне - с някаква марка за неотклонение или без никаква.