Като илюстративен пример от ООН посочват  Централна Африка.

Там много коренни народи в страните около басейна на езерото Чад срещнаха сериозни проблеми, след като основният водоизточник започна да пресъхва.

През последните 50 години площта на езерото Чад е намаляла с почти 90%.
С отстъплението на брега, жителите на крайбрежните градове трябва да преодолеят дългите разстояния до водата.

Тъй като хората се местят в градовете в сухия сезон, тежестта на грижите за домакинството, осигуряването на вода и храна за цялото семейство попада върху раменете на жените.
 
Този проблем обаче засяга не само жителите на селските райони. В световен мащаб, жените често са изправени пред бедност, тъй като те са по-слаби от мъжете в социално и икономическо отношение, за тях е  по-трудно да се изправят на краката си след природните бедствия, които засягат инфраструктурата, работните места и жилищата в засегнатата зона.

Така, след урагана "Катрина" през 2005 г., по-голямата част от жертвите на наводненията в щата Луизиана  са афроамерикански жени.

И сега те са изложени на риск в такива ниско разположени градове като Ню Орлиънс.
Проучване на професор Жаклин Лит за проблемите на жените и неравенството между половете в университета Рутгерс, показва, че ураганът "Катрина" в Ню Орлиънс най-силно е засегнал бедните афроамериканци от женски пол.

Повече от половината от всички бедни семейства в града са самотни майки, които силно зависят от социалната помощ.
Такива природни бедствия, като урагана Катрина, нарушават социалните връзки, чрез които бедните жени успяват да оцелеят и подкрепят семействата си.

Изследванията също така показват, че природните бедствия не засягат всички хора по еднакъв  начин.

В доклада на Международната асоциация "Oxfam", занимаваща се с проблемите на бедността, следва да се отбележи, че съотношението на оцелелите от цунами мъже и жени е почти 3: 1 в Шри Ланка, Индонезия и Индия (данни 2004 г.).

Въпреки че авторите на доклада не посочват точните причини, тази тенденция се проследява в целия регион.
Експерти твърдят, че мъжете имат по-голям шанс да оцелеят по време на цунами, включително и поради факта, че те са по-добри плувци, а жените често губят ценно време,  ангажирани до последния момент в осигуряването на безопасността на техните деца и други роднини.