Това обявиха сръбските министри на вътрешните работи Небойша Стефанович и на правосъдието Нела Кубурович, които посетиха днес Сигурната къща, в която са приютявани малтретирани жени и деца, предаде сръбската агенция Танюг, цитирана от БТА.

Стефанович потвърди желанието на управляващите да предприемат всякакви действия, за да бъде спряно домашното насилие и жените в Сърбия да се чувстват сигурно и увери. Той увери, че полицията ще действа сурово против насилниците, а съдилищата ще ги осъждат на сериозни наказания затвор.

Затова бе приет новият закон и започна обучението на полицаи, прокурори и съдии. От 1 юни те ще бъдат в пълна готовност да прилагат закона, увери Стефанович.

Същевременно той подчерта, че е необходима и работа за превенция, за да могат децата да разберат какво е насилие, че то може да бъде не само физическо, а и вербално и икономическо.

"Установихме още преди много години, че системата не е добра и отговорите на държавата често са неадекватни. Затова приехме нов закон, с който се увеличават правомощията на полицията", добави вътрешният министър.

Само преди дни президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за декриминализиране на домашното насилие. Сега случаите на побой срещу близки роднини, когато не са рецидив, ще се третират като административни нарушения, а не като престъпления по наказателния кодекс.