Това съобщиха организаторите - Български хелзинкски комитет, като уточниха, че тя се провежда в навечерието на днешната обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя е организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

23-те жени, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Народното събрание,  са само малка част от всички, загубили живота си в ръцете на партньор, роднина или отблъснат мъж през последните 5 години в България, подчертаха от правозащитната организация.

“Бройката в акцията е просто символ – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и повод за размисъл по време на дебата на 23-ти януари.  Последните убийства на жени хвърлиха светлина върху сериозни пропуски в българското законодателство и прилагането му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие", добавиха от БХК.

Акцията цели да върне фокуса върху истинското съдържание на Истанбулската конвенция и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени, заявиха още правозащитниците, като изтъкнаха, че акцията е част от кампанията за ратифициране на конвенцията, подкрепена от около 200 български организации.

От БХК призоваха всеки гражданин, който иска да стане част от тази промяна, да подпише петицията - http://bit.ly/2mQ4XNq, и призоваха за участие в протестната демонстрация, която ще се проведе в 11 часа в сряда - в градинката между парламента и Софийския университет..

Вчера Светият синод излезе с призив Истанбулската конвенция да не бъде ратифицирана, защото "противоречи на традиционните ценности на българина и създаваща основа за морален разпад".