Това показва изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека в рамките на проекта "Има много начини да се справиш с насилието", предаде БНР.

Проектът е на стойност малко над 55 хиляди евро и е насочен към жени и момичета, пострадали от домашно или сексуално насилие, живеещи в рискова среда. Той е насочен към цялото общество, не само към жените, 
заяви Илияна Стойчева – ръководител на проекта.

"Това е проект, който е насочен към разчупване на стереотипите. Създаване на нови нагласи по отношение ролята на жената и мъжа. Създаване на условие за това обществото да каже "не" на насилието в семейството. Ще бъдем изключително щастливи, ако достигнем до 90% от семействата в страната", добави още Стойчева.

Геновева Тишева от Алианса за защита от насилие заяви, че в организацията ежедневно постъпват сигнали от жени за преживяно от тях насилие, като случаите не се изчерпват с посегателства от страна на интимния партньор. Има и оплаквания от възрастни жени, обект на посегателства от техните деца.

Преди ден, при представянето на друг проект срещу насилието, стана ясно, че посегателствата на деца над техните родители зачестяват през последните години.

Като проблем специалистите отчитат ниския процент жени от ромския етнос, които търсят помощ зарази преживяно насилие. Това се случвало само в крайни случаи, когато животът им е застрашен.

Международната статистика също е стряскаща - между 40 и 50 % от жените по света са жертви на сексуално насилие на работното място. Всяка четвърта британска студентка е била изнасилена по време на следването си.

Всеки ден в Европа умират по 7 жени, вследствие на домашно насилие. Едва 4 % от изнасилените търсят правосъдие.

В рамките на проекта ще се проведат семинари в 11 града, сред които София, Варна, Пловдив, Бургас, Хасково, Дупница и др. и ще се включат представители на местната власт и ромската общност, за да се набележат регионални политики срещу домашното насилие.

В края на проекта в София ще се организира публичен дебат с представители на изпълнителната и законодателната власт и ще се обсъдят предложения за развитие на законодателството.