Получихме няколко жалби за сексуални посегателства и грабежи, посочи в комюнике полицията в Цюрих, правейки паралел с оплакванията, получени в няколко германски града, главно в Кьолн.

Полицията започна разследване, като потърси съдействие от евентуални очевидци и призова ако има други пострадали от подобни посегателства, те да подадат жалби.

В полицията в града са били получени сигнали за 25 кражби в новогодишната нощ, когато край градското езеро са празнували около 120 000 души.

Докато разследвала кражбите, полицията установила, че няколко жертви са съобщили и за сексуални посегателства. Няколко жени посочили, че били заобиколени и опипвани от "няколко мъже с мургава кожа", смесили се с тълпата.

Нападения срещу жени в Залцбург...

Полицията в австрийския град Залцбург получава множество сигнали от жени, станали жертва на нападения от страна на мигранти в новогодишната нощ, предаде ТАСС, като се позова на в. "Пресе".

Според изданието, което цитира представител на полицията, една от жените била подложена на сексуално посегателство от двама мъже, които впоследствие й откраднали телефона.

Тя казала пред органите на реда, че мъжете от чуждестранен произход се движели в група от 8-10 човека.

Полицията в Залцбург е започнала да регистрира нападения срещу жени още преди Нова година.

... и в Хелзинки


През новогодишната нощ в Хелзинки е имало необичайно високо равнище на сексуални посегателства, съобщи финландската полиция, цитирана от Франс прес и БТА. Силите на реда, които са патрулирали в нощта на 31 декември са установили "множество прояви на сексуално посегателство" на централен площад на финландската столица, където се били 20 000 празнуващи, без обаче да е била внесена нито една жалба.

Затова пък три случая на сексуално нападение, за два от които са внесени жалби, са установени в най-голямата гара на Хелзинки, където се били събрали около 1000 бежанци, повечето от тях иракчани, се казва в полицейски доклад.

Заподозрените за деянията са трима бежанци, които са в ареста.

"Такива случаи на посегателство не е имало нито на миналата Нова година, нито в други случаи. Това е напълно ново явление в Хелзинки", заяви заместник-началникът на столичната полиция Илкка Коскимаки.

Меркел: Властите да стигнат до дъното на случилото се в Кьолн

Полицията в Кьолн заяви, че е идентифицирала 16 заподозрени, голяма част от тях от Северна Африка, и е регистрирала 121 жалби след над сто сексуални посегателства над жени в новогодишната нощ.

Германският канцлер Ангела Меркел настоя властите напълно да изяснят какво се е случило при нападенията срещу жени в новогодишната нощ в град Кьолн, които потресоха Германия, предаде ДПА.

"Случилото се на Нова година е напълно неприемливо", каза Меркел на пресконференция в Берлин след среща с румънския министър-председател Дачиан Чолош.

"Усещането, което са имали жените в този случай - че са напълно беззащитни и оставени на произвола, лично за мен е нетърпимо и затова е важно да се разкрие всичко, което се е случило", добави тя.

АНКЕТА: Как да се пазят жените от сексуални посегателства?