Тя коментира казуса във връзка със сигналите на лекари, че детска кардиологична клиника е застрашена, заради липса на средства и недостиг на медицински сестри.

Това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника. Считаме, че има изключително много резерви в преструктуриране на персонала и на ресурсите за издръжка в лечебното заведение, заяви заместник министърът.

Според нея, звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да се решат с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Нов модел за финансиране на болниците готви здравното министерство. Той ще се прилага от началото на следващата година, поясни още Жени Начева.

До края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности.

В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включени информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.