Това прогнозира Световният икономически форум (СИФ), цитиран от Ройтерс и БТА.

Основание за тази песимистична прогноза са хроничните дисбаланси в заплатите и представителството на двата пола на работното място. Те са обърнали тенденцията на изравняване, чиято връхна точка бе отбелязана през 2013 година.

"Напредъкът към изравняването по този ключов икономически признак силно се забави и сега разликата е по-голяма, отколкото е била през 2008 година". Това се посочва в Глобалния отчет за равенството между половете на СИФ, чиято централа се намира в Женева.

Миналата година жените по света са печелили половината от заработваното от техните колеги мъже, въпреки че са работили повече часове, посочват авторите на доклада.

Страните с високи доходи са намалили различията между половете, но с това не могат да се похвалят нито бедните, нито страните със средни доходи.

Неравномерен е и напредъкът на регионално равнище. В Близкия изток и Северна Африка дори заможни държави са постигнали по-слаби резултати в намаляване на неравенството.

Скандинавските страни традиционно са начело на напредъка към постигането на икономическо равенство между мъжете и жените: Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция са с най-високи равнища за този показател.

Изненадата е Руанда - африканска страна с ниски доходи, която се е изкачила до пето място с повече жени, отколкото мъже на трудовия пазар, и с най-големия в света дял на дами в парламента - 64 процента.

Жените в Руанда печелят 88 цента за същата работа, за която мъжете получават 1 долар, посочва СИФ. Това прави страната лидер по изравняване на заплащането.

Неравенството в достъпа до образование и здравни услуги намалява. Но когато става дума за икономическото и политическо участие на жените разликата в сравнение с мъжете продължава да е голяма, заключават експертите на СИФ.