Общественичките, включили се в международния марш на жените за обединение на двете Кореи, минаха днес от Северна Корея на територията на Юга през КПП в Кесонската индустриална зона.

Групата включва представителки на обществени организации от 15 държави, сред които Австралия, Великобритания, Зимбабве, Колумбия, САЩ, Швеция и Япония, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Седемдесетгодишното вече разделение на корейската нация е трагедия, заяви по-рано ирландката Мейрийд Магуайър, носителка на Нобелова награда.

"Трябва да бъде проявена политическа воля, за да се осъществи взаимното желание на корейците да живеят в една страна", каза тя пред ТАСС.

Според нея, време е да бъде сключен мирен договор вместо действащото в момента споразумение за временно примирие, подписано в края на Корейската война от 1950-1953 г.

Поради "съображения за сигурност" южнокорейските власти отказаха да пропуснат голямата група известни феминистки през КПП в граничния пункт Панминчжон, където е било подписано мирното споразумение.

Преди да минат в Южна Корея, те обаче посетиха граничния пункт край силно охраняваната демилитаризирана зона между двете Кореи, прокарана в края на Корейската война.

Тя всъщност е сред най-милитаризираните граници в света, отбелязва Франс прес. При преминаването на границата участничките в шествието изпълниха песента "Корея е единна", топло приветствани от гражданите на Кесон.

Предвижда се акцията, започнала вчера в Пхенян, да приключи в Сеул, добавя ТАСС.

"Постигнахме целта си - да осъществяваме гражданска дипломация", цитира Франс прес предводителката на шествието, 81-годишната американска феминистка Глория Стейнъм.