Още в древността нежната половина на човечеството е била на преден план във всичко, като се започне от варенето на бира и се стигне до отоплението със слънчева енергия, пише в. "New Zealand Herald", като изрежда само 10 от големите изобретения, направени от жени.

1. Изолаторът на стволови клетки
, който е ключов за авангардните ракови изследвания, е изобретен от Ана Цукамото. Тя е единият от двамата учени, получили патент за процеса през 1991 г.

2. Бирата е варена от прекалено голям брой жени, за да бъде посочено конкретно име. Според изследване на историчката Джейн Пейтън, варенето на бира дълго е било женско задължение. Съществуват доказателства, че преди 7000 години в Древна Месопотамия и Шумерия умението на жените да варят бира е ценено толкова много, че само те са имали право да го правят, както и да имат заведения за пиене.

3. Външната пожарна стълба за сградите е изобретена от Ана Конъли през 1897 година.

4. Бисквитите с парченца шоколад дължим на Рут Уейкфийлд. През 1930 г. тя почти била направила тестото си за бисквити, когато се сетила, че няма какао. Затова натрошила един шоколад с надеждата, че той ще се разтопи и ще се смеси с тестото. Така се получили любимите на толкова много хора бисквити.

5. Компютърният софтуер е изобретен от Грейс Хопър. Тя става лауреат и на първата награда "Мъж на годината" в информатиката. Д-р Грейс Мъри Хопър изобретява програмата COBOL през 50-те години на миналия век.

6. Автомобилните чистачки измисля Мери Андерсън, която съжалява шофьорите, спиращи често да бършат стъклата на автомобилите си на ръка. Тя получава патент за изобретението си през 1905 г.

7. Отоплението със слънчева енергия дължим на д-р Мария Телкес. Тя разработва първата такава система за домашно отопление през 40-те години на миналия век в Масачузетския технологичен институт заедно с архитект Елинор Реймънд.

8. Играта "Монополи" е измислена от Елизабет Маги през 1903 г. Целта й била да покаже колко е лошо да се заграбва земя.

9. Материалът за бронираните жилетки кевлар е създаден от Стефани Куолек, докато изследва химически съединения за компанията "Дюпонт". Тя получава патент през 1966 г.

10. Съдомиялната машина е изобретена от Джоузефин Кохрейн през 1886 г. Светската дама се заела с тази задача, след като й омръзнало прислужниците й да чупят скъпия порцелан.

Изпратете картичка за 8 март>>