Той изрази съжаление, че все още няма жена генерал или адмирал, като изрази надежда, че до пет-шест години това ще бъде факт, предаде БТА.

Министърът изтъкна, че от няколко дни вече в Националната гвардейска част за първи път служи жена. Това практически финализира процеса на отваряне на всички специалности за дамско присъствие, посочи Ангелов.
"Имаше и все още има предразсъдъци в основния команден състав по отношение на това колко, на какви длъжности и как да се развиват жените военнослужещи, особено за високите нива в йерархията. Процесът не е бил и не е безпроблемен, но аз вече не мога да си представя нито едно военно формирование или структура без безспорния професионализъм и специфичния подход към службата на жените в униформа при решаването на важни въпроси", коментира министърът.

По думите му отбраната и сигурността не са и не могат да бъдат запазена територия за мъжете във въоръжените сили и силите за сигурност.
"Преди 20 г. обаче това далеч не беше така, жените в униформа във въоръжените сили бяха в много малък брой ограничени специалности, позиции и длъжности. Днес постепенно преодоляваме този стереотип", каза още Ангелов, по чиито думи задачата не е лека.

Той уточни, че през миналата и по-миналата година са премахнати всички нормативни и фактически бариери пред включването на жените на всички нива в армията. Вече не съществуват дейности и специалности, ограничени за постъпване на жени на военна служба.
"Към момента жените в армията са малко над 14% от личния състав, основно те са от войнишкия, по-малко - от сержантския състав, и, за съжаление, значително по-малко са от офицерския състав - около 1,41 процента", добави министърът. По думите му този процент далеч не е достатъчен и трябва да се повишава в бъдеще, за което ще се направи всичко възможно.

България и САЩ са съюзници в НАТО, но се обзалагам, че много от вас тук днес не са наясно, че сме и съперници, каза на конференцията Мари Йованович, заместник-помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси. Тя добави, че двете страни се съревновават с близки резултати по отношение на процента на жени на военна служба - в България малко над 14 процента, в САЩ - 14,6. Йованович изтъкна необходимостта на жените да бъдат предоставени възможности за обучение.

"Борим се с доста предразсъдъци. Изключително много разчитаме на журналистите за преодоляване на паттриархалните традиции за ролята жените в българското общество. Само две са жените с чин „полковник“ в армията ни", коментира пред БНР подполк. Невяна Митева. Според нея жените имат какво да дадат при ситуации като преодоляване на кризи.
"Възприемаме козируването като нещо нормално, то е резултат от всичките ни усилия и цялото професионално израстване. Жена генерал звучи нормално в страните членки на НАТО. Надяваме се това да се случи и в България", добави тя.