След подадени сигнали от потърпевшата до прокуратурата за нарушаване на съдебна заповед за защита, отговорът от прокурора е „че разследването в отсъствие на мъжът, с който съжителства жената, пречи за разкриване на обективната истина”. Потърпевшата пък е убедена, че следващата им среща ще е фатална за нея. 

В Дир.бг ви разказваме истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.  Поредният действителен случай доказва, че законодателството ни не успява да защити жертвите. Ето и абсурдна история, в която умишлено сме използвали инициали, заради сигурността на майката и детето. 

С е на 31 години и е настанена в Кризисен център с детето си В, което е на 5 години. Детето е родено от връзката й с П.В. Двамата са съжителствали на семейни начала, като нямат сключен граждански брак. Детето не е припознато от бащата.

Пострадалата жена от домашно насилие споделя, че мъжът, с който е живяла на семейни начала е наркозависим. Той е силно агресивен към нея, като с времето агресията става все по – жестока. С е правила няколко опита да се раздели с П.В., но неуспешни – той винаги е успявал под страх за живота и здравето – както на нейния, така и на близките й роднини да я принуди да живее с него.

С цел да предотврати насилието над себе си, чест свидетел на което е и синът й, С. подава жалба по Закона за защита от домашно насилие. Издадена й е Заповед за незабавна защита, която не възпира П.В. да я открие и да й нанесе жестоко физическо насилие - чупи стъклото на колата й, като в този момент в автомобила с нея е бил синът им и започва да я удря силно с юмруци в главата. След този пореден акт на насилие С. се свързва с организация, защитаваща жертви на насилие, от където я насочват за незабавно настаняване в Кризисен център, с цел да бъде изведена възможно най - далеч от рисковата среда.

Жената е в добри взаимоотношения със семействата на баща си и майка си. Има добра връзка с баба си. Въпреки това не разчита на близките си, поради страх, че ще ги изложи на опасност. Насилието, на което е подложена датира от 2007 г. и детето й е свидетел на всякакви брутални сцени. Бившият й съжител злоупотребява с наркотично - упойващи вещества и е с доста сериозно криминално досие.

Към момента на настаняването й в Кризисния център, мъжът е защитен свидетел по дело за грабеж. Средите, в които се движи, както и това че има подкрепата на влиятелни „партньори“ му дава увереността на човек, който може да остане безнаказан. Клиентката не за първи път има издадена Заповед за защита по Закона за домашно насилие, която П.В. не спазва. От края на месец октомври 2016 г. П.В. е обявен за издирване, но до есента на 2017 г. не е открит. След подадени сигнали от потърпевшата до прокуратурата за нарушаване на съдебна заповед за защита, отговорът от прокурора е „че разследването в отсъствие на П.В. пречи за разкриване на обективната истина”.

На 05.02.2017 г. срещу 06.02.2017 г. към 01:00 през нощта, П. В. нахлува в дома на майката на малтретираната години наред жена. Иска от нея информация за местонахождението на дъщеря й и сина й. В рамките на три часа П.В. подлага възрастната жена на всякакъв вид насилие като я предупреждава, че ако подаде сигнал в полицията ще я запали, а другата й дъщеря и нейните деца ще убие. Майката подава жалба в прокуратурата. Следва палеж в имота на чичото на С. Отново е подадена жалба, но няма резултат. Въпрос на време е П.В. да открие С и сина й. Клиентката е убедена, че следващата й среща с него ще бъде с фатален за нея край. Страхува се. Не знае как да се справи.

По линия на Кризисния център С. получава подкрепа и защита, но само в рамките на самия център. Обстоятелството, че синът й е записан в детска градина, а тя самата започна работа, предполагат риск за живота й ежедневно след напускане на центъра.