Това съобщи за БНР председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

При инцидента тази сутрин в София загина 46-годишна жена, а друга пострада много тежко.

Скъсали са се и двете въжета на асансьора, а блокиращата защитна система е отказала, признаха от "Витоша лифт", която поддържа асансьора.

"Има предположения, че едва ли не може да бъде саботаж. Не вярваме в това нещо. Смятаме, че е в резултат от некачествен ремонт, който е направен. Африкационната шайба, която е на асансьора, е била за четири въжета, там са били две. Защо не са били четири?", попита Цанков.

Преди три години е направен последният генерален ремонт на асансьора.
Ще се проверяват документите за ремонта на надзорната фирма и на поддържащата фирма.

На 18 февруари фирмата, която извършва технически надзор - "НБ лифтконтрол", не е установила проблеми, въпреки че, според очевидци, асансьорът не е бил в добро състояние. Надзорната фирма има съставени протоколи за нередности и 15 акта за нарушение - за неспазване на процедури, липса на персонал с определена компетентност.

"Безумие е, че не можем да отнемем лиценза на фирмата, която поддържа падналия асансьор. Въпреки инцидента, ще им напишем само акт",
каза още Цанков, цитиран от БГНЕС.

Лиценз на подобна фирма може да се отнема само по три причини - наличие на персонал, на материална база и наличие на процедури за извършване на ремонта.

"Витоша лифт" е прегледала преди седмица асансьора, обясни междувременно за Дарик собственикът на фирмата Янко Костов, но не можа да каже каква е била причината за проверката.

По думите му според документите асансьорът е проверяван последно преди две години от държавния технически надзор.

Според Костов много рядко се случва и двете въжета на асансьора да се скъсат едновременно.

Запитан възможно ли е в един и същи момент, в който се късат въжетата, да откаже блокираща система, той отговори:

„Не, освен при високата скорост да се е счупила и тя".


„Витоша лифт" до преди 2 г. е поддържала и асансьорите в президентството. Фирмата поддържа 800 сгради в столицата, сред които посолството на Полша,  Комисията за регулиране на съобщенията и в бизнесгради.

Заради инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната.

В страната има 661 фирми, които се занимават с поддръжка на асансьори и около 130 фирми, които се занимават с технически надзор. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверява асансьори само в обществени сгради, а такива в жилищните сгради подлежат на проверки от фирми с придобит лиценз от комисията.

От началото на годината комисията е проверила 1860 асансьори и приблизително 10% от тях са спрени поради неизправност. 80 фирми са отнети лицензите, но те пак кандидатстват под други имена.

АНКЕТА: Прави ли се достатъчно за сигурността на асансьорите?