Двете жени - на 42 и 43 години, не са напускали дома си поне от 5-6 години и живели в крайна мизерия, съобщи БНТ.

Разследващите влезли в къщата след сигнал на съсед и заварили ужасяваща гледка. Двете жени стояли заключени в една стая, неадекватни, некомуникативни, потънали в изпражнения. Никой от съседите не е знаел, че те са в къщата, тъй като майка им Пепа разказвала, че са добре и живеят в София.

"Ние я познаваме сигурно от 40 години. Моите деца са израснали с нейните деца. Те бяха много добри и умни деца, много контактни, изобщо нищо не е предполагало, че би могло да стане нещо такова", разказа нейна комшийка.

По време на разпит в полицията майката е признала, че държи дъщерите си в къщата години наред. Заявила обаче, че това било по тяхно желание.

Пред социалните служби Анжела и Стефка също заявили, че по тяхно желание не са напускали дома си и не са били принуждавани от майка си, предаде БНР. Те е отказват лечение, заяви Милена Илиева, директор на Социално подпомагане в Свищов.

"Евентуално за необходимостта от принудително лечение решение ще вземе съдът, и прокуратурата води преписка за това. Те са дееспособни. Те не са под запрещение. Не са са освидетелствани за психиатрични проблеми и не са получавали социални помощи", уточни тя.

Наблюдаващият прокурор по случая пък заяви, че тепърва ще се назначават медицински и психиатрични експертизи.

Съседи обаче разказаха пред Bulgaria ON AIR, че двете имат психични проблеми.

"Вероятно се е срамувала от поведението на дъщерите си, отбягваше да говори за тях", разказа Янка Манчева. - "През 2009 година се върнах от Испания, където живеех за кратко и оттогава до 2011 година поддържахме контакти, дори им ходех на гости. Тогава и обаче забелязах, че едното момиче не е добре психически, но предполагах, че е нещо временно, дължащо се на преумора".

Жената каза още, че е виждала по-малката сестра да си говори сама и да прави странни жестове.

В края на миналата седмица съсед подал сигнал към социалните служби и полицията в Свищов, след като било забелязано, че майката купува голямо количество хранителни продукти, а в същото време живее сама.

Няма данни за престъпление от извършената проверка на полицията в къща жилището на ул. "Георги Тишев" в Свищов, не са установени следи от насилие върху двете сестри. Жените не са били връзвани, нито бити или изтезавани, съобщиха пред "24 часа" от полицията. Майката не е задържана, но по случая е образувана преписка и проверката продължава.

Съседи на семейството разказаха, че двете момичета навремето били изключително интелигентни. Едната завършила висше в София и работила в Народния театър, а другата - в Стопанска академия и после заминала за столицата, за да продължи образованието си. За да ги изучи, Пепа била заложила апартамент и после била чест клиент на фирмите за бързи кредити.