Темата за домашното насилие в момента е изключително актуална, защото в обществото върви дебат около Истанбулската конвенция.

Мненията са полярни, но жените в риск са сред нас. В Дир.бг ще ви разкажем истории на жени, които в момента търпят и са жертва на домашно насилие.

Имената и градовете, в които се развиват действията, ще променим от съображения за сигурност на потърпевшите. Историите обаче са реални и са ни предоставени от кризисен център, в който ежедневно се сблъскват с проблема.

Връзката им започва преди 4 г. в Смолян. Тя има престижна професия, има и собствен бизнес - върти ресторант. Така животът я среща с мъж, който кандидатства за сервитьор. Той е с 10 години по млад от нея.

Служебните им отношения скоро прерастват в лични. Проблемите им започват още в началото на връзката. Мъжът е груб, агресивен, жесток в действията си на моменти. След един от побоите срещу нея клиентката е била хоспитализирана с фрактури в болница.

Въпреки това връзката им продължава и преди 4 години им се ражда дете, което бащата и до този момент не желае да припознае. Скоро след това жената разбира, че мъжът, с когото живее, работи като компаньон.

Това се отразява зле на бизнеса й и тя решава да се премести в друг град да живее. Избира Варна. Причината е, че там има близки приятели, на които да може да разчита.

За съжаление насилникът я последва с обещания, че е приключил вече с „бившата си работа” и желае отново да са заедно. Така съвместното им съжителство продължава, насилието също.

Обяснението на жената за продължаващата й връзка с насилника е, че изпитва съжаление към него. Мъжът е имал трудно детство, живял е в семейство на насилие, той самият е ставал жертва на физическо и сексуално насилие от страна на баща си. Редица пъти приятелят й е плакал и споделял за тежкото си детство, което кара жената да … изпитва жал и състрадание към него.

След пореден инцидент, свързан с физическо насилие над нея, жената вече търси съдействие от кризисен център.

След консултации с психолог и юрист са й разяснени възможностите за закрила според Закона за защита срещу домашно насилие.

За съжаление жената не желае да стартира дело за домашно насилие с искане за ограничителни мерки.

Според психолози жената е развила т.н.зависимост към насилника, или т.н. Стокхолмски синдром, който се преодолява с дългосрочна психологическа работа със специалист. Случаят остава отворен за развитие.