86-годишният Стефан Янев беше намерен убит в блока, в който живее семейството, след като разкри в телевизионно предаване, че трите му внучки - на 13, 14 и 18 години, никога не са ходили на училище и живеят затворени.

Днес, просълзена, дъщеря му Мария Велева помоли съда да бъде освободена. В залата тя каза, че е родена през 1976 г., има висше педагогическо образование, получено в Софийския университет и със средно образование специалност "Пиано". Пишела детски песни.

"Искам да работя в училища и детски градини, да пея на децата моите песни, да не ме връщате там, откъдето идвам и да имам срещи с психолог и психиатър", каза жената.

Тя обяви, че вече е съгласна да пусне дъщерите си на училище, щяла да им намери добро, и обясни, че досега не ги пускала заради насилието там. Увери обаче, че децата й са добре възпитани.

Жената изтъкна, че мъжът Свилен Велев й бил един от най-съвестните работници в "Топлофикация".

Самият той запази мълчание.

В залата стана ясно, че причината за смъртта на възрастния човек вероятно задушаване, получено вследствие на побоя, който двамата са му нанесли. Стефан Янев е удрян с тъп предмет по главата. Зетят признал как е станало това. Направили го, защото пенсионерът искал да започне дело за делба на общия апартамент, съобщи "24 часа".

Свидетелка пък чула как Мария викала: "Ще те пребия". Жената крещяла на баща си, че няма да спре, докато не го убие. От този ден никой не видял повече възрастния мъж. Няколко дни по-късно трупът му беше намерен скрит в ниша в блока. 

Докато слушаше решението на съда, Велева се развика, че ще изтеглят кредит, за да си платят гаранцията, само да ги пуснат. Тя няколко пъти прекъсваше съдията и той я предупреди, че ще я изгони.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.