С военни почести гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Патриарх Неофит: Прекланяме глава пред държавника и обединител на нацията

"Винаги идва този ден, денят на смъртта, онази реалност, даденост за всички нас. Плачът е преодолим чрез вяра в победителя на тази смърт – нашият Господ Иисус Христос."

Това заяви патриарх Неофит в словото си по време на поклонението пред тленните останки на президента Желю Желев.

"В днешния ден, когато цяла България е в траур, прекланяме глава пред личността на един човек, който с честността си, с добротата и скромността си, постави пример за всички нас в най-новата история на страната - държавникът, демократ, философът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията", добави патриарх Неофит.

Росен Плевнелиев: Той водеше своя Кръстоносен поход за истината

"До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината", каза президентът Росен Плевнелиев.

"Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията", посочи Плевнелиев.

"Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити", заяви държавният глава.

"Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация", посочи още Плевнелиев.

ЕК отправи съболезнователен адрес

Европейската комисия изпрати съболезнователен адрес по повод смъртта на президента Желю Желев, заяви Комисията в свое прессъобщение, цитирано от Агенция "Фокус".

"C прискърбие научих за смъртта на д-р Желю Желев. Той ще остане в историята не само на България, но и на Европа, като първият демократично избран български президент, положил основите на демократичното управление в страната и посочил курса на европейската й интеграция в особено тежки за нея времена“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Д-р Желев беше убеден европеец, силно вярващ в най-големите европейските и морални ценности – мир, солидарност, разбирателство. Той си отиде, но неговото наследство остава и ще продължи да вдъхновява поколения български и европейски граждани. От името на Европейската комисия както и от моето собствено име, изразявам дълбоки съболезнования на семейството на д-р Желев, както и на целия български народ“, се казва още в изявлението.