Кодът е в сила за Плевенска, Великотърновска и Русенска области. В останалата част от страната е обявен шести пореден оранжев код заради много горещото време.

Оранжевият код е в сила за 25 области в страната. Времето ще бъде слънчево и много горещо. Това ще е най-горещият ден от тази продължителна гореща вълна, с максимални температури между 37° и 42°, в София - 38°-39°. Ще духа слаб вятър от юг, след пладне в Източна България - от югоизток.

Времето е много опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.

През деня ще духа слаб вятър от юг, след пладне в Източна България - от югоизток.

Около полунощ срещу понеделник в северозападните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и с него в страната ще започне да прониква хладен въздух. Над Черноморието ще бъде слънчево. След пладне ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 32°-34°. Температурата на морската вода е 24°-28°. Вълнението на морето ще бъде слабо. Над планините ще бъде слънчево и много топло. Максимална температура на височина 1200 метра около 33°, на 2000 метра – около 24°.

В понеделник през страната ще премине най-южната част на студен атмосферен фронт. В сухата и много топла въздушна маса проявите му ще са усилване на вятъра от северозапад и понижение на температурите в северозападната част от страната; в останалата част ще остане горещо. Към края на деня и през нощта над източните райони ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми. Във вторник ще е ветровито; в цялата страна температурите ще се понижат. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността над източните райони; в сутрешните часове там на отделни места е възможно да превали. Максимални температури между 26 и 31°. В сряда ще е слънчево; вятърът ще отслабне.