Жълт код за температурите се обявява, когато те са над 34°. На места в Сандански, Дунавската равнина се очаква градусите да достигнат до 37°, съобщи "Фокус".

Жълтият код е обявен в областите Видин, Монтана, Плевен, Русе, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Той означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но хората трябва да бъдат внимателни.

Над планините времето също ще е слънчево. По Черноморието слабият бриз ще поддържа малко по-ниски температурите по крайбрежието - между 28 и 32°. Температурата на морската вода е 20-23°. Вълнението на морето ще бъде 1 бал.

В съседна Македония също очакват големи горещини. Местните синоптици предвиждат над 40 градуса. В Сърбия предупреждават населението, че днес ще бъде много горещо и на много места в страната термометрите ще показват около 40 градуса, допълва Дарик.

И в неделя, и през повечето дни от следващата седмица, също ще бъде слънчево и горещо. Тогава се очаква термометрите да отчетат стойности от 38 градуса. Експертите все пак съобщават, че се очакват и временни увеличения на облачността.

Заради очакваните жеги се препоръчва хората да избягват престоя на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол. Възрастните хора и тези с недобро здраве да си останат вкъщи, да приемат много течности, да не се претоварват.

Лекари съветват да се внимава с употребата и на климатиците. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият преход от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки отличните условия за планински туризъм от Планинската спасителна служба (ПСС) призовават към повишено внимание. Хората не трябва да забравят, че слънцето в планината е по-силно отколкото на морския бряг. От Планинската спасителна служба съветват да не се правят дълги преходи, да се внимава със слънчевите изгаряния, задължително да се носят предпазна шапка, слънчеви очила, кремове.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща, припомнят лекари. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост търсете помощ на телефон 112.


Вижте дългосрочната прогноза на Дир.бг