Европейската комисия /ЕК/, Европейската централна банка /ЕЦБ/ и Международният валутен фонд /МВФ/ ще се постараят да постигнат "конкретен напредък" по отношение на финансовия дълг на Гърция до 11 май, посочиха институциите в съвместно изявление, цитирано от ТАСС и БТА.

"Институциите си сътрудничат тясно по пътя към целта. И трите институции работят усърдно, за да бъде постигнат конкретен напредък на 11 май", се отбелязва в документа, като се има предвид срещата на министрите от еврозоната, насрочена за понеделник в Брюксел.

В съобщението се подчертава, че "ЕК, ЕЦБ и МВФ споделят обща цел - да помогнат на Гърция да постигне финансова стабилност и растеж".

По-рано ЕК съобщи за телефонен разговор между председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и премиера на Гърция Алексис Ципрас, по време на който е отбелязан напредък в преговорите на Атина с международните кредитори.

"Председателят Юнкер и премиерът Ципрас говориха по телефона. Те направиха равносметка на постигнатия напредък в преговорите между Гърция и партньорите й през последните дни по обхватния списък с реформи", отбеляза ЕК.

Двамата "подчертаха значението на реформите с цел да се модернизира пенсионната система, която трябва да бъде справедлива, финансово устойчива и ефективна за предотвратяване на бедност сред възрастните хора", пояснява пресслужбата на ЕК.

По-рано Ципрас заяви, че Гърция се надява да бъде постигнато споразумение с международните кредитори до 9 май.

Страната разчита на такава договореност, за да може да бъде деблокиран последният транш от 7,2 милиарда евро от кредитната програма на ЕС, а това, според Атина, ще създаде условия за преговори с ЕС и Международния валутен фонд за получаването на третия пакет от международната финансова подкрепа.