Това заяви за Дарик говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Една част от тях са от компетентността на съответната Районна избирателна комисия и са препратени, по други са дадени указания от член на ЦИК.

Два от сигналите са свързани с нарушения в организацията на работата на Секционната избирателна комисия.

"Например имаме сигнал, че в район "Оборище" Секционната избирателна комисия в ИСУЛ не е допуска дежурния медицински персонал да гласува. Дали сме оказания да се спазват решенията на ЦИК, а именно персоналът, който е на 12-часово дежурство, може да гласува в съответното болнично заведение", каза Нейкова.

Извън страната са постъпили много малко сигнали. Една част от тях са свързани с попълването на декларациите на избирателите, които не са вписани в избирателните списъци първоначално, т.е. това са тези избиратели, които не са подали заявления за гласуване извън страната и е необходимо да ги попълват.

"ЦИК е оказала това да става в изборното помещение пред Секционната избирателна комисия и съгласно разпоредбите на Изборния кодекс не се допуска предварително раздаване на книжа и материали, а тази декларация е точно такава", каза още Нейкова.

"Добре е да напомним на всички избиратели да бъдат наблюдателни, когато гласуват. Бюлетината, която им се предоставя от Секционната избирателна комисия трябва да бъде откъсната от кочана с бюлетини непосредствено пред избирателя, не е правилно да има накъсани предварително бюлетини, сгънати или подпечатани, за да се спести време", каза още говорителят на ЦИК.

Избирателите, които гласуват в квадратчето "Не подкрепям никого", трябва да знаят, че техните гласове са действителни, но те не се разпределят към действителните гласове между партии и коалиции, когато се отчитат изборните резултати и не се включват в общия брой действителни гласове въз основа, на които се определя изборният праг.