Общо пет са компаниите и обединенията, които са подали жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в последния възможен срок – 19 януари.

Сред тях има такива с индиректни връзки с Пеевски, с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, с енергийния бос Христо Ковачки и собствениците на ПИБ Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, показва проверка на сайта на КЗК, цитирана Медиапул.

За изпълнител на поръчката беше избрано обединението "ХВП Ябланица" с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС. В обединението участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас".

Официално фирмите се водят собственост на бившия шеф на пътната агенция от времето на управлението на НДСВ и ДПС Велико Желев. През миналата година той купи свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98".

Според представители на строителния бранш обаче сделката е фиктивна и Пеевски е запазил контрола над дружеството.

Търгът за "Хемус" беше спрян шумно преди година от премиера Бойко Борисов по подозрения, че е спечелен именно от фирми, за които има "витаещи съмнения" че са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев.

Нито един от петимата кандидати, които оспорват резултатите от търга, не е поискал да се спре временно сключването на договора с избрания изпълнител.

Към момента договорът не е подписан и най-вероятно Агенция "Пътна инфраструктура" ще изчака произнасянето на съда по жалбите, както обикновено процедира.