Жалбата е във връзка с това, че една компания, в която зетят на президента е акционер, е получила 1,75 милиарда долара държавна помощ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зетят на президента Путин - Кирил Шамалов е основен акционер в производителя на петролни продукти "Сибур".

Компанията е получила през миналата година от Фонда за национално благосъстояние на Русия финансиране в размер на 1,75 млрд. долара при необичайно ниска лихва, е установило проучване на Ройтерс.

Навални твърди, че Путин е нарушил руските антикорупционни закони, тъй като е пропуснал да декларира конфликт на интереси, когато лично е одобрил финансирането.

"Кирил Шамалов е съпруг на дъщерята на Путин. Това, че Путин е дал пари на компания, в която облагодетелстваният е партньор на негово дете, е класически конфликт на интереси. Направо като по учебник", пише Навални в блога си.

През декември говорител на "Сибур" каза, че държавният кредит е одобрен при строго спазване на закона. Руският Фонд за преки инвестиции, който е взел решението за отпускане на кредита, също твърди, че всичко е в рамките на закона.

Разследване на Ройтерс установи миналата година, че Шамалов се е оженил за Катерина Тихонова - най-малката дъщеря на Путин - в началото на 2013 г.. Бракът бил сключен малко преди той да придобие мажоритарен дял в "Сибур", предаде информационната агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес пред ТАСС, че държавният глава не е информиран за подадената в Тверския съд административна жалба срещу него.

ТАСС цитира и Ирина Яровая, председател на комисията по сигурност и противодействие на корупцията към Държавната дума, според която действията на Навални са "противоконституционни провокации срещу Русия".

Тя намеква, че този "голям конфликт с интересите на Русия и нейните граждани" е "управляван и планиран отдалеч". Яровая добавя, че лъжите по адрес на Путин са "информационно хвърляне на негативи срещу Русия в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността".