Тя се оплаква от неефективното разследване на престъплението, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Жалбата е внесена половин година след убийството на Немцов от адвокатите на Жана Немцова - Вадим Прохоров и Олга Михайлова.

В нея се посочва, че руските власти нарушават Европейската конвенция за защита на правата на човека, по-специално в частта й за правото на живот, отнет в конкретния случай с цел да бъде прекратена дейността на опозиционен политик, обясни Прохоров.

Според жалбата, въпреки наличието на обстоятелства, които показват, че организаторите и поръчителите на убийството на Немцов може да са длъжности лица от Чечения, следствието не прави опит да установи кои са тези лица.

Посочва се също, че следствието е отказало под различен предлог разпит на редица лица от висшето ръководство на Чечения.

По-рано Жана Немцова обжалва в московски съд отказа на Следствения комитет на Руската Федерация да бъде разпитан президентът на Чечения Рамзан Кадиров.

В жалбата се отбелязва, че Кадиров лично е познавал двама от задържаните, за които се смята, че са отговорни за убийството на Немцов - Заур Дадаев и Беслан Шаванов, които дълги години са били в негово непосредствено подчинение.

Опозиционният политик Борис Немцов беше застрелян на 27 февруари в гръб на Големия Москворецки мост, на стотина метра от Кремъл.

По случая бяха задържани петима души. Следствието смята, че непосредствен извършител на убийството е Заур Дадаев, а останалите четирима са му помагали.