Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че са премахнати всички юридически пречки пред доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран.

Песков отказа да даде повече подробности за бартерното споразумение, но уточни, че след подписването на президентския указ за отмяна на забраната за доставка на ракетните комплекси от Владимир Путин вчера, обменът вече е започнал.

През 2010 г. бившият руски президент Дмитрий Медведев забрани доставката на ракетните системи на Иран под натиск от Запада след наложени санкции от ООН на Иран заради спорната му ядрена програма.
Договорът за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 бе сключен между Русия и Иран през 2007 г.

Иран очаква доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 до края на годината, заяви секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Шамхани отбеляза, че искът за неустойка от 4 милиарда долара, подаден преди време в женевски съд за неизпълнение на договора от страна на Русия, ще бъде оттеглен само след доставката на ракетните комплекси.

Руският му колега Николай Патрушев каза, че доставката ще зависи от руските производители.

Реакции след отмяната на ембаргото

САЩ и Израел осъдиха решението на Русия да отмени ембаргото за доставка на ракетните комплекси.

Решението на Русия да достави на Иран зенитно-ракетни комплекси С-300 "безпокои Европейския съюз", но то няма да повлияе на хода на преговорите за ядрената програма на Техеран. Това заяви днес говорителката на външнополитическата служба на ЕС Катрин Рей, цитирана от ТАСС и БТА.

"Ние приехме за сведение решението на Руската федерация за възможна доставка на ракети С-300 на Иран. Това не е нов сюжет, ние изразяваме и продължаваме да изразяваме нашето безпокойство във връзка с това, но смятаме, че това решение няма да повлияе на преговорите за ядрената програма на Иран, които трябва да се увенчаят с постигането на всеобхватно споразумение през юни", каза Катрин Рей.

Германският канцлер Ангела Меркел призова страните, наложили санкции на Иран във връзка с ядрената програма на страната, да спазват единен подход при вдигането на ограниченията.
Изявлението на Меркел последва решението на Русия да отмени забраната за доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран, предаде БНР.

Германският канцлер допълни, че предстои още много работа преди финализиране на преговорите между Техеран и шестте световни сили по иранската ядрена програма.

Повечето световни лидери се обявиха за вдигане на санкциите едва след сключване на окончателно споразумение с Иран.