Световноизвестният британски физик-теоретик Стивън Хокинг заяви, че решението на американския президент Доналд Тръмп да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата ще доведе до колосални проблеми за нашата планета, съобщава Би Би Си, цитирана от БТА.

Глобалното затопляне навлиза в опасна спирала >>>

Земята може да стане гореща като Венера, океаните ще кипнат, ще валят киселинни дъждове, а температурата на въздуха ще достигне до 250 градуса по Целзий, а всичко това ще е в резултат на необузданото човешко въздействие, смята Хокинг.

"Климатичните промени са най-голямата заплаха, с която се сблъскваме, заяви ученият. Ние можем да предотвратим неблагоприятните тенденции, ако действаме сега", заявява ученият.

В публичните си изяви Хокинг неведнъж е споделял загрижеността си за бъдещето на човешкия род. Той се опасява, че агресивността е „вградена“ в хората; освен това смята, че най-добрият шанс за оцеляване на човечеството е в преселването му на други планети.

"Страх ме е, че еволюцията е вградила алчност и агресия в човешкия геном – продължи той. Няма признак за намаляване на конфликтите, а развитието на военни технологии и оръжия за масово унищожение може да превърне това в катастрофа. Най-добрата надежда за оцеляване на човешката раса може да бъде в независими колонии в Космоса", споделя Хокинг.

По мнението на Хокинг един от възможните варианти за спасение на човечеството може да стане колонизирането на други планети и на спътника на Земята - Луната.


Стивън Хокинг: Няма да оцелеем още 1000 години на Земята > > >