Слънчевата буря съвпада с формирането на "пролуки" в магнитното поле на Земята, които се образуват около пролетното равноденствие на 20 март и есенното на 23 септември всяка година. Те отслабват естествената защита на планетата ни срещу космически частици и могат да оставят пътническите самолети и GPS-системите изложени на опасното явление, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Ще бъдат засегнати части от Шотландия и Северна Англия, както и северните райони на САЩ, включително щатите Мичиган и Мейн.

"Геомагнитна буря се очаква на 14 и 15 март 2018 г. Северното сияние може да се наблюдава от високите географски ширини", написа в свое изявление НАСА.

НАСА е забелязала слънчево изригване, придружено с изхвърляне на слънчева плазма в междупланетното пространство, в началото на миналата седмица. Частиците, които е изхвърлило Слънцето по време на изригванията на 6 и 7 март, могат да причинят "слаби колебания в електричеството" и "незначително въздействие върху работата на спътниците, добавя Националното управление за океански и атмосферни изследвания.

Според НАСА първото от двете изригвания е било най-голямото за годината досега.