Астероид ще премине близо до Земята

stat
06:48  |  12 октомври 2017 | Общество / Редактор Виктор Стефанов /  
Преминаването на астероида ще даде ценна информация на учените Преминаването на астероида ще даде ценна информация на учените
Сн.: Shutterstock

Астероидът 2012 TC4 ще премине днес близо до Земята, като ще се доближи на около 44 000 км, съобщи Европейската космическа агенция, цитирана от ДПА.
Космическото тяло е с диаметър между 12 и 27 метра и ще се доближи до планетата в 8,41 часа българско време.

За сравнение разстоянието между Земята и Луната е около 400 000 км.

Близкото преминаване ще даде на учените отлична възможност да изпробват доколко сме способни да засичаме и проследяваме близки до Земята обекти и да оценят способността за реагиране при действителна заплаха от астероид, отбеляза ДПА, цитирана от БТА.

Следващият път, когато 2012 ТС4 ще премине близо до Земята, ще бъде през октомври 2079 г., когато шансът за контакт с планетата ни е 1:2645, допълни агенцията.

Интересът на астрономите към астероидите е свързан главно с факта, че тези космически тела представляват историческият материал, от който се е зародила Слънчевата система.

Астрономите в Рожен ще наблюдават астероида >>

"Една от задачите на астрономията е да кажем какво ни очаква от гледна точка на еволюцията на Слънчевата система", обясни Никола Петров, директор на НАО - Рожен.
Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.