Думите на Найденов бяха в отговор на обвинения на председателя на Националната организация на зърнопроизводителите Радослав Христов, че земеделското министерство ще разпродава земи от държавния фонд, за да компенсира намаления бюджет за земеделие за следващата година, предаде БТА.

Бюджетът на земеделското министерство за 2012 г. е по-малък с 4.1% - това са около 10 млн. лв., които трябва по някакъв начин да компенсирам, каза министърът. Той уточни, че бюджетът на Държавен фонд "Земеделие" за земеделските производители е по-малък с 230 млн. лв. Не знам какво трябва да продам, за да набавя 230 млн.лв., отбеляза министърът.

Преди две години министърът е уведомил зърнопроизводителите, че една от антикризисните мерки за допълнителни приходи в бюджета, е теоретичната възможност да се продават земи и гори от Държавния поземлен фонд. Това обаче според министър Найденов е само хипотеза. За да стане факт, трябва да се промени съответното законодателство. Нека зърнопроизводителите спрат с тези коментари и спекулации, призова земеделският министър.

Това, което можем да продаваме в момента, са част от излишните активи на търговските дружества на министерството, стига да има кой да ги купи, добави министърът.

По-късно Найденов обяви пред Комисията по земеделие и гори в парламента, продължила близо три часа, че категорично е против предложения бюджет от 340 млн. лв. "Аз този бюджет не мога да го подкрепя, настоявам за 570 млн. лв.", заяви той.
Въпреки това, с мнозинството на ГЕРБ, депутатите от комисията гласуваха предложения проектобюджет от 340 млн. лева. Против него бяха народните представители от опозицията.

По-рано през деня от Асоциацията на зърнопроизводителите заявиха, че са против  продажбата на държавна земя, с които да се осигурят обещаните им министъра 230 млн. лв. за национални доплащания в сектор земеделие. Зърнопроизводителите обаче са категорични в исканията им за намиране на тези средства, в противен случай запашиха с безсрочни национални протести и блокиране на границите с комбайни. В отговор финансовият министър Симеон Дянков заяви, че ако протестират може да ореже плащанията, предназначени за тях догодина и да  ги разпредели за други сектори.

Миналия петък Мирослав Найденов коментира в кулоарите на парламента, че заради орязаните средства в бюджета на ведомството, се обсъждат различни варианти за осигуряване на допълнителни приходи, като един от възможните варианти е продажба на активи от държавния поземлен фонд. Тогава той изтъкна, че в момента имало голямо търсене на земеделски земи.
"Продължаваме да обсъждаме начини заедно с представители на браншовите организации, но, ако не се намери друг резерв - това е един от вариантите дупката в бюджета на министерството да бъде запълнена", обясни той.