Той е регистриран в 8,29 часа българско време.

Трусовете са разтърсили цяла Централна Гърция и по-специално трите ръкава на Халкидическия полуостров и Солун, предадоха БТА и БНР. Един от тях е бил усетен и в Атина, съобщава електронното издание на в. "Имерисия".

Няма информация за разрушения.

Епицентърът на труса е бил на 13 км от Полихроно, разположено в южната част на полуостров Касандра на Халкидики, съобщава американският център за изследване на земетресенията, цитиран от "Фокус".

Гръцки сеизмолози предполагат, че трусовете се дължат вероятно на активирането на Анадолския разлом, като уточняват, че няма основания за тревога.

Сутрешното земетресение се усети много силно на втория ръкав на Халкидики, разказа пред "Фокус" българинът Георги Иванов, който живее и работи в района.

Местни разказват, че животните в продължение на часове са били неспокойни.

"Сравнявам земетресението с това в Перник. Тук не настана никаква паника, но хората, които почиват, напуснаха веднага домовете си. Добре, че се случи по светло и всички вече бяха будни. Бяха два силни труса, като първият беше по-слаб. Кратки трусове по няколко секунди, но се разтресе доста силно сградата, в която се намирахме", разказа и Теодор Петров, почиващ на Касандра.

По думите му вторият трус бил доста силен, от масата и банята паднали бутилки и предмети.

Междувременно слабо земетресение с магнитуд 2.3 е регистрирано на 62 км от София, съобщи Европейският сеизмологичен център, цитиран от БГНЕС. Трусът е на дълбочина 15 км и е регистриран в 8.49 часа.