Първият трус е с магнитуд 4 по скалата на Рихтер и е от 9.48 ч. сутринта в района на село Осина, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. 

Европейският сеизмологичен център съобщава, че епицентърът на труса е на 55 километра западно от Смолян и на 134 километра югоизточно от София, предаде БГНЕС.

Огнището е на 10 километра дълбочина.

Вторият трус от 3,5 по скалата на Рихтер е регистриран в 11,43 ч. на 10 км югоизточно от Сатовча, 44 км северно от Драма, Гърция, 50 км западно от Смолян и 141 км югоизточно от София.

Земетресението е било на 2 км дълбочина.

Първият трус сутринта е усетен силно от жителите на Сатовча и съседните села, каза пред "Фокус" кметът на общинския град Арбен Мименов.
По негови думи хората са били доста уплашени.

Група от общинската администрация на Сатовча обаче пътува към село Осина, където има вероятност състоянието на напуканите вследствие на активирало се през зимата свлачище къщи да се е влошило.
Проверява се и състоянието на свлачището.

Все още няма информация за нанесени щети от земетресението тази сутрин, каза пък кметът на Доспат Антим Пържанов.
Той лично не е усетил труса и все още не е чул и коментари на жителите на града. Очаква се по-късно да се установи има ли нанесени щети и пострадали.

Съвсем слабо е бил усетен земният трус край Доспат, каза пък кметът на град Сърница Мустафа Аликанов.
Няма регистрирани щети или напукани стени на жилища и обществени сгради. Няма паника сред жителите на планинския град.

Най-сериозното усетено земетресение в района е от 3 ноември 1978 г. край Велинград, което е било 6-та степен по Рихтер и е нанесло сериозни щети, каза още Аликанов.

Вчера в 6.35 часа сутринта също бе регистрирано земетресение с магнитуд 2,5 по Рихтер в района. Епицентърът му бе на 2 километра северно от Мадан и на 22 километра източно от Смолян.