Силно земетресение с магнитуд между 8 и 7,7 беше регистрирано край бреговете на Соломоновите острови. Това съобщи Геофизическият институт на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Епицентърът е на 212 км на югоизток от столицата Хониара, където живеят 56 хиляди души. Дълбочината на труса е на 40 км.

Засега няма данни за разрушения и жертви.

Предупреждението за цунами е било отменено в някои от южните части на Тихия океан след силното земетресение, предаде BBC.

По-рано беше съобщено, че опасността от цунами важи главно за Соломоновите острови, където вълните може да достигнат от 1 до 3 метра.

Вълни до 1 метър са възможни за някои райони от крайбрежието на Папуа - Нова Гвинея. Във френска Полинезия вълните няма да надхвърлят 30 см, а за останалите тихоокеански крайбрежия те ще бъдат дори под това равнище, според поредното съобщение на центъра, предаде ДПА.

Повторен трус е регистриран на Соломоновите острови, предава Европейският средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от Агенция "Фокус".

Магнитудът му е 5,9 по скалата на Рихтер, а дълбочината – 10 км. Намира се на 57 км западно от град Киракира и на 190 км югоизточно от столицата Хониара.

През Соломоновите острови преминава т.нар. тихоокеански "огнен пръстен", който се простира на 40 хил. км. и обхваща вулкани и тектонични разломи.

Соломоновите острови са островна държава в южния Тихи океан, източно от Папуа-Нова Гвинея, с население от 519 000 души. Държавата се състои от 6 големи и 992 малки острова с обща площ е 28 380 кв. км. Соломоновите острови са част от Британската общност.

Земетресение в Калифорния

Земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер разтърси крайбрежието покрай северната част на американския щат Калифорния.

Епицентърът е с дълбочина 10 км и се намира на 165 км западно от град Фърндейл, на 485 км северозападно от столицата на щата Сакраменто и на 1002 км южно от град Ванкувър, Канада.