Геофизическият институт на САЩ (USGS) съобщи, че земетресение с предварителен магнитуд 7,3 е регистрирано до крайбрежието на Перу, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Няма съобщения за жертви след силното земетресение, съобщи в Туитър губернаторът на областта Арекипа, цитиран от Ройтерс.

Трусът е нанесъл незначителни поражения, има повредени пътища. Евакуира се населението на Ломас, където е бил епицентърът.

Перуанският геофизически институт обяви, че земетресението е било с магнитуд 6,7. Преди това Геофизическият институт на САЩ съобщи, че трусът е имал предварителен магнитуд 7,3.

Трусът е ударил с епицентър на 42 километра южно от град Акари, в 9 ч. и 18 мин. по Гринуич (11:18 ч. бълг. време), на дълбочина 12 километра.

Има опасност за появата на вълни цунами след мощното земетресение, показва справка на интернет страницата на Тихоокеанския център за предупреждения за цунами (PTWC) .

„Прогнозира се появата на опасни вълни цунами на няколко места по крайбрежието на Перу. Могат да се образуват вълни с 0,3 до един метър височина над морското равнище“, пише в официално заявление на центъра.